måndag 21 december 2009

Tomten finns han?

Denna diskussionen har varit på tapeten en längre tid. Alla har vi trott på den snälla mannen som verkar ha koll på mer grejer än Jesus. Men vem ska man tro på och vilka bevis finns det? Jag har kollat runt på webben på bilder, teorier, historier och hittat några intressanta utlåtande över varför just deras idé är den rätte.



Följande beräkningar bör vara behjälpliga vid bedömningen huruvida tomten finns eller inte:

Det finns omkring 2 miljarder barn på jorden. Men nu vill ju tomten inte besöka muslimer, hinduer, judar eller buddister, vilket reducerar antalet till 15% eller 378 miljoner. Med ett världsgenomsnitt på 3,5 barn per hushåll är det sålunda 108 miljoner hushåll att besöka, om vi kan anta att det finns minst ett snällt barn i varje hem. Jultomten har på grund av jordens olika tidszoner och rotation cirka 35 timmar på sig att jobba, om vi antar att han reser västerut, vilket ju blir mest logiskt. Han besöker sålunda 967,7 hem per sekund. Det betyder alltså att för varje kristet hem med minst ett snällt barn, har tomten cirka 1/1000 sekund till att parkera släden, springa ut och hoppa ner genom skorstenen, dela ut julklappar, hoa 3 gånger, klämma 2 snapsar, upp genom skorstenen igen, i släden och iväg till nästa hus. Om vi antar att alla hem som besöker är jämt fördelade är det ca 1 km mellan varje hus i genomsnitt. Tomten färdas sålunda ca 100 miljoner km, toabesök och andra pauser räknas inte. Med ungefär 1000 km per sekund eller 3000 gånger ljudets hastighet. Som jämförelse kan nämnas att den snabbaste farkost som människan hittills skapat, rymdsonden Ulysses, färdas cirka 50 km per sekund. Som kuriosa kan nämnas att en normal frisk ren kan komma upp i en hastighet av 30 km i timmen. Lasten i släden är ett annat intressant objekt. Om vi antar att varje barn får klappar motsvarande 1 kg, har släden last på 500 000 ton, tomtens vikt är inte medräknat. på land kan en normalstark ren dra ungefär 200 kilo. Även om vi antar att de speciella flygande renarna kan dra en vikt tio gånger denna, kommer inte släden ur fläcken, om inte tomten skaffar fram cirka 360 000 dragvilliga renar. Detta kommer att ge släden en samlad vikt på ca 600 000 ton. 600 000 ton, som flyger med 1000 km per sekund alstrar ett enormt luftmotstånd. detta kommer att hetta upp renarna, ungefär som en meteorit som inträder i jordatmosfären. De två ledarrenarna kommer då att absorbera en energi motsvarande 14 300 triljarder joule per sek, eller 14 300 triljarder watt. Ledarrenen kommer helt enkelt att utsättas för en ljudvallsbang och därefter själva brinna upp. Alla renarna kommer att möta sin anfader på mindre än 4,26 tusendels sekunder, det vill säga när tomten når till sitt femte hus. Detta är dock hypotetiskt, för då släden accelererar från 0 till 1000 km/s på 1/1000 sek, kommer alla i släden att bli utsatta för en g-kraft 17 500 gånger större än tyngdkraften. En tomte på ca 150 kg (vikten uppskattad efter existerande kopior) skulle naglas fast i bakre delen av släden motsvarande en vikt av cirka 3 miljoner kg, vilket ögonblickligen skulle krossa varje ben i hans kropp och förvandla honom till en våt fläck. Slutsatsen bör bli att om tomtejävelen någonsin levat så är han definitivt död nu.


En annan teori till varför Tomten kan finnas har tagits fram av Jonah. Denna teori står på att Tomten är en otroligt avancerad utomjording med extrem intelligens och hög teknologi till hjälp. Tomtens släde är nämligen ett litet Goa'uld-skepp som kan "shunta" ut och in från Hyperspace. Detta leder till att Tomtens transport mellan husen är helt möjlig på mycket kort tid.
Som alla vet är Tomten likaså en nivå 20 Wizard och nivå 10 Doofus och har därför en mängd magiska krafter och föremål i sitt arsenal. Tomtens främsta föremål är hans Santa's Fabulous Rod of Globe of Time Stop, som han använder vid besöket av varje hus. När Tomten når huset aktiverar han staven som skapar en bubbla av tidsförskjutning runt huset. Världen utanför stannar således i tiden, och han kan dedikera ett par sekunder att dela ut klappar och få barn att sitta i hans knä. Tomten deaktiverar sedan tidsstoppsfältet och shuntar in i Hyperspace till nästa hus. Bieffekten blir ett par sekunders förskjutning på alla kristnas klockor, men ingen har upptäckt den ännu, för vem tittar slött på klockan när Tomten är på besök?
Det sista problemet att lösa är tillverkningen av presenter och transport av dessa. Tomten packar endast ned tillräckligt med presenter för 5-6 hus, och när dessa är slut shuntar han hem till verkstaden på månens baksida, där hans 240,000 gröna slavar arbetar året runt med att producera presenter. Vid den gigantiska presenthögen använder han sin magiska stav igen, och lastar släden.
Tomtens motivation till detta excentriska beteende är att gömma hans konstruktion av en missilramp som skall förinta alla barn på Jorden år 2224. Missilprojektet är känt under kodnamnet Ho-ho-ho!.

Jag prata även med Daniel Rolin 32år och två barns fader. Detta blev resultatet.

Tror du på tomten?
För barnens skull.

Men vilken tomte är den riktiga är det en amerikanska röd och vit klädda tomten eller är det den svenska mer grå svenska hustomten?
Det är den röda och tjocka.

Du verkar som du vet en hel del om tomten då kanske du vet vart han bor också?
Han bor i mora.

Men vilka bevis har du på att tomten existerar?
Han kommer hem till mig en gång om året.

Okej eftersom du träffat tomten hur gammal är han?
Oj gammal…

Jag vill avsluta med att fråga en aktuell fråga skulle kungen vara en bra julvärd?
Jo han är jö en riktig tomte.


Hoppas detta har gett er lite ljus över frågan. Det enda som finns kvar är att önska en riktig god jul.

/Eddie Holmgren

Källor:
http://otfans.net/archive/index.php/t-61667.html
http://alefwiki.losthive.net/index.php/Varf%C3%B6r_Tomten_inte_kan_finnas

Jul - På osvenskt vis

När vi andra delar ut julklappar för fulla muggar, och dricker glögg med ännu fullare muggar så gör Saim Aksuoglu något annat. Han är en av de i vårt land som inte firar svensk jul.
- Men jag tycker att er svenska jul är mysig, säger han.

Saim Aksuoglu flyttade till Sverige från Turkiet som 23-åring, nu är han 28. Han har fortfarande med sig de muslimska traditionerna från sitt hemland. Där firar de "Bayram", något som kan ses som deras motsvarighet till den svenska julen.
- Det är som en stor fest som varar i 15 dagar. Vi lagar god mat och äter en hel del sötsaker. Dessutom umgås man med varandra på ett sätt som man inte gör annars, säger Saim Aksuoglu.

Bayram infaller direkt efter fastan som också kallas ramadan. De fyra första dagarna efter ramadan är de som firas mest.
- Då brukar man köpa nya kläder som man har på sig, speciellt barnen är man noga med att klä upp, säger Saim Aksuoglu.

Under Bayram ger man inte några gåvor till varandra. Däremot när nyår firas delar man ut presenter.
- Ja så vi får våra julklappar då istället säger Saim Aksuoglu
Johan Eklöf

Företag tänker på miljön i jul

Skellefteå
Med enkla medel går det att minska energianvändningen, såväl på jobbet som i hemmet och därmed spara på både miljö och ekonomi, säger Helena Bäckström på Fastighetskontoret.
Om alla 8 000 anställda i Skellefteå kommun släcker sin elljusstake när vi slutar dagen sparar vi sammanlagt 100 000 kronor under bara december månad.


Vi talar idag mycket om klimatpåverkan och om resurshållning. Under julen förbrukar vi svenskar betydligt mer elektricitet än resten av året. I juletid använder vi oss av extra mycket belysning och konsumtionen är högre än aldrig förr, därför så passar det utmärkt att just i dessa tider ägna en tanke åt miljön. Fastighetskontoret vill dra sitt strå till stacken och vara klimatsmarta. Genom enkla medel som att släcka alla adventsljusstakar när de slutar för dagen.
På Tekniska kontoret försöker man att bidra till miljön under julen. Detta genom att inte skicka några vanliga julkort med posten. I år har de inte tryckt upp något julkort för förvaltningens räkning. Istället har de tagit fram ett digitalt julkort som alla kan använda och mejla ut till de man vill skicka en julhälsning till.

Frida Öhman

Stämningen i julrushen

Hur är stämningen för butikerna nere i Piteå? Har det märkt av den rådande, men avtagande, ekonomiska krisen? Jag gick ned för att ta reda på hur mycket det skiljde sig i handladet från förra året.

Svaret i de stora butikskedjorna blev mest att det inte kunde gå ut med sådan information av börsmässiga skäl. För att citera butikschefen på H&M; ”Vi kan inte gå ut med den sortens information efter som vi är ett börsnoterat företag”

Bland Piteås mindre butiker fick jag mer varierande svar. 5 av de 6 tillfrågade tyckte att försäljningen och folkmängden från förra året hade ökat, och den sista tyckte sig inte se någon större skillnad.

I och med dessa svar så kan vi ju anta att Svensk Handels prognos om att julhandeln 2009 skall dra in 61,3 miljarder kronor faktiskt kommer att slå in.
Trots ett ekonomiskt svajande Sverige så råder det ingen tvekan om vilken tid som drar in mest pengar till svenska handlare. God jul på er!

Johan Abrahamsson

Juletid lika med stressetid eller inte!!

Många känner vi en stress över juletid, och många inte. Men vi kan inte komma undan att julen påverkar oss på något sätt. Jag tog mig rätten att fråga lite människor på under min sväng bland affärerna. Frågorna jag ställde då var:
Känner du någon stress över julen ?
Hur känner du att julstressen påverkar just dig ?

Så här svarade några:

Emily duvsten, 22 år Luleå: Jag känner ingen stress över julen alls eftersom jag inte har några julkänslor,nej stressen har inte påverkat mig någonting
Hanna Landström, 22 år Luleå: Det enda som känns stressande såhär i juletider för mig är ensamheten. Och då menar jag inte att jag firar jul ensam utan att jag inte har någon käresta att dela den med. Jag är så van vid att leva i tvåsamhet och nu när jag inte gör det känns det extra ensamt i juletider. Men utöver det så har jag knappt ens tänkt att julen väntar runt hörnet.

Linn Sundberg, 20 år Luleå: Känner ingen stress just nu, mest för att jag firar jul på annan ort och inte med hela familjen så julen blir mycket mindre och lugnare i år än vanligtvis då det är massa barn och gamlingar överallt *Julstressen jag känner av som påverkar mig är mitt ständiga quest för att hinna baka pepparkakor, vilket skjuts upp.. och skjuts upp.

Christian Nouriaho, 23år Luleå: Nä ingen stress här, bara längtan efter julmaten

Jens Buska, 34år Luleå: Jag känner jättemycket stress inför alla julklappar till nära och kära.
För inte glömma bort allt fix och don med mat och sånt.
Det ska verkligen bli skönt på julaftons morgonen, det är då min stresskänsla brukar släppa.

Hans Byström, 32år Luleå: Känner ingen stress, mera en känsla av lugn och ro.
Det är ju som mysigt och traska runt och köpa julklappar och mysa med familjen på kvällarna.

Det finns alltså dom som känner stress och dom som inte känner stress och det påverkar oss på olika sätt. Men att julen påverkar oss och att stressen märks det är ju öppenbart och att det idag är full snöstorm uppe i Luleå är det nog mer i fokus just nu för många för det försvårar ju allt som ska göras inför jul.

Hur påverkar det dig och känner du stress eller känner du kanske igen dig i några av svaren?

God Jul och gott nytt år önskar Krister Selberg på Medietern !

Spikmattan, inte bara på fakirens önskelista

Att årets julklapp är spikmattan är det få som missat, men hur koras då denna? Handelns Utredningsinstitut (HUI) är de som utser vinnaren genom en projektgrupp på fyra personer. Till stöd för utnämningen har de HUI:s bevakning av marknaden och media för det gångna året, men naturligtvis ligger en stor del av bevakningen hos dem själva.

- Det är klart att det blir en viss mån subjektivitet, säger Lena Larsson en av de som suttit med i projektgruppen. Arbetet börjar i september med att gruppen gör en översikt över det material som finns tillgängligt och ser över vilken produkt som bäst fyller de tre kriterier som står som grund för nomineringen. Produkten skall vara en nyhet och ha fått ett väckt intresse under året, säljas i en stor kvantitet och slutligen ska den representera den tid vi lever i.

Nomineringsprocessen och också resten av arbetet fram till det att årets julklapp presenterar i mitten av november sker internt och ska inte påverkas utifrån. Dock kvarstår att utnämningen årets julklapp har ett tungt PR-värde.
- Syftet med årets julklapp är inte att skapa PR för en produkt, fortsätter Larsson och på frågan om inte utnämningen i och med en ökad publicitet och då också innebär en ökad försäljning svarar hon.
- De produkter som får titeln är redan produkter som har en stor försäljning, men visst påverkar det. I vilken utsträckning vet hon dock inte eftersom detta inte kontrolleras av HUI. Detta arbete skulle också bli väldigt svårt att följa upp, dessutom finns inget intresse för et sådan analys.
- Folk är intresserade av årest julklapp och inte fjolårets, avslutar Larsson.

Årets julklapp är en del av den rapport angående produkthandeln som framställs av HUI, den har sedan 1988 då bakmaskinen blev den första produkten att få utnämningen varit en mycket populär del av julhandeln.

Pär Ödlund

För dig som vill veta mer om årets julklapp
http://www.hui.se/web/Arets_Julklapp.aspx

söndag 20 december 2009

Etik och Moral

Etik och Moral. Smaka på orden. Visst är de tunga?
Etik och moral är tunga ord, och särskilt är det så för våra journalister. De har ett helt annat tänk i sitt vardagliga, journalistiska arbete. Nästintill allt de gör i arbetet måste de se till att det inte kan vara etiskt eller moraliskt fel.

Den stora frågan är inte varför journalister har dessa interna regler, den stora frågan är enligt mig; varför måste det finnas denna sortens regler? Varför måste det finnas aktörer i den öppna marknaden som försöker påverka journalister? Så gott som alla medier skall enligt mig vara så politiskt obundna som möjligt. Men inte bara politiskt obundna heller. Medier skall också undvika otillbörligt gynnande av företag och dylikt.

Därför tycker jag att det är ganska illa att sådana här regler finns överhuvudtaget. I ”Spelregler för Press, TV, Radio” utgiven av Pressens Samarbetsnämnd så finns det solklara regler om vad man inte får göra som journalist. Och dessa regler måste ju kommit dit av en anledning, eller hur...?

Johan Abrahamsson

Pit-Etik

Alla Tidningar, Radio och TV-sändningar skall följa det som är "spelregler" För Press,Radio och TV. Men många redaktioner har också ofta egna riktlinjer och etiska regler som är unika för just den redaktionen. Piteå-tidningen i Piteå är ett sådant exempel. De har många olika "punkter" som de anställda skall följa. Här nedan visas några av dem.

* Piteå-Tidningens redaktion skall verka för det lokala materialet.

* Piteå-Tidningen ska vara ledande i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.

* Antingen skriver Piteå-Tidningen ut namn på anklagad/kritiserad person eller så skriver vi på ett sådant sätt att det inte går att lista ut ändå av en vidare krets läsare. Mellanläget finns inte.

* Säger vi A, måste vi säga B. Vad hände med åtalet, polisanmälan och så vidare.

* Piteå-Tidningen är ett medieföretag med flera olika publiceringskanaler. I dag tidning, webb, TV, telefon och storbildsskärmar och grunden är att vi ska finnas där läsarna/tittarna/lyssnarna vill ha oss.

* Snabb publicering av händelsenyheter är högt prioriterat. Snabbt ut – uppdatering när vi vet mer.

Johan Eklöf

lördag 19 december 2009

Barnen skyddas inte av mediernas etiska regler

Barnen finns över huvud taget inte med i de svenska etiska reglerna för press, radio och tv. De måste uppdateras så att barn får ett starkare skydd, skriver BO Fredrik Malmberg, barnläkaren Margareta Blennow, socionomen Cecilia Modig och psykoterapeuten Börje Svensson.

BO och Barnläkarföreningen anser att medieföretagen låter allmänintresse gå före principen om barnens bästa. Senaste tiden har det kommit allt fler realityprogram där det är barn som medverkar. Dessa program sänds nu även i public-service kanaler. Barnen framträder och berättar om sin sorg och smärta inför hela svenska folket. Ansvariga utgivare försvarar ofta programmen med att det finns ett stort allmänintresse.

Barnet kan uppleva skamkänslor efterhand
Enligt FN:s barnkonvention om barnets rättigheter får inget barn utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i sitt privat- och familjeliv.
Att exponera barn i kris är oförsvarligt och skadligt. Barnet kan uppleva skamkänslor i efterhand, det kan bli retat av skolkamrater, känna ängslan över vad det har sagt och kan bli utstött.

Åskådliggöras med hjälp av skådespelare
Det är en god idé att låta barn och deras problem få höras i media, men det ska ske utan att det medför risker för det enskilda barnet. I stället för att låta barn i en svår situation framträda kan man åskådliggöra barnets problem med hjälp av skådespelare. SVT har gjort detta med stor framgång i programmet ”Bullen” som sändes för ett antal år sedan. (Källa: DN)
Frida Öhman

Den förstående och förlåtande Etiken och lite Moral där till.

Torsdag den 17/12 var jag på tingsrätten och var åskådare på ett fall om en äldre man och en yngre tjej. Det var mycket som sades denna stund i salen och utanför som verkligen fick mig och minnas varför jag började jobba med ungdomar som jag en gång i tiden gjorde.

Väldigt många har svårt att förstå varför vissa hamnar fel och varför dom fortsätter ta droger när de vet att de är dåligt.

Jag har själv full förståelse varför en del gör som dom gör ,det finns alltid en orsak och det finns alltid minst ett sätt att ta sig ur skiten.

Men för att se detta så måste man slå av en massa funktioner i oss och sluta ha en så dömande moral och etiskt tänkesätt.

Lyssna och använda din förståelse ditt hjärta och och den etik och moral som finns där inne, sätt dig i samma sits då förstår du varför det inte bara är att vända allt i ett handkast.

Människor väljer inte att förstöra sina liv med droger och skit det är väl ganska självklart.

Det är ju så för att ha en fungerande etik och ett moraliskt tänkande som fungerar på ett positivt sätt, så måste du har förståelse och även kunna förlåta i stort sett vad som helst, när du behärskar detta då är du redo att ta egna etiska beslut.

Etik och moral är ingen enkel grej som går att läsa sig till via böcker, det är nånting som måste upplevas och verkligen tänkas igenom. Det handlar helt enkelt om erfarenhet och värderingar.


/Krister Selberg

onsdag 16 december 2009

Allmänvärde eller allmänintresse?

Vad är allmänvärde och vad är bara i allmänhetens intresse? Idag är det svårt att särskilja dessa båda begrepp i och med att de kommit att innebära näst intill samma sak. Inom kriminal och olycksjournalistik är detta extra tydligt. Områdena är i sig själva osäkra på om de faller inom allmänvärde eller allmänintresse. För varför behöver vi egentligen rapportering på båda dessa områden? Varför behöver vi veta att det förekom ett mord, en gruppvåldtäckt eller en olycka?

Justus Bennet, Etisk talesman för journalistförbundet har ett mycket enkelt svar på frågan.
- Död och våld fascinerar oss, något som det alltid gjort, det är därför det rapporteras om det.
Vi behöver alltså egentligen inte denna typ av information i något annat syfte än vår egen tillfredställelse. Dock menar Bennet att man också kan rapportera om dessa saker ur ett annat perspektiv då det också kan tjäna ett syfte. Om man i så fall tittar på de bakomliggande orsakerna till varför det skedde och om detta berodde på en samhällsföreteelse blir denna typ av journalistik mer än bara underhållning.

Pär Ödlund

söndag 13 december 2009

Lobba för att vinna

”Att bedriva lobbying innebär att man för fram sakargument i en viss fråga till beslutsfattare med syfte att belysa denna fråga utifrån ett visst perspektiv. Det ger beslutsfattaren ett bredare beslutsunderlag och det ger också uppgiftslämnaren möjlighet att föra fram vilka konsekvenser ett beslut kan få utifrån såväl ett positivt som ett negativt perspektiv.”
Detta är Handelskammarens beskrivning på vad lobbying är.

I USA har lobbying förekommit en lång tid och i stor utsträckning vilket lät till att det regleras. I flera länder så måste alla lobbying företag registreras.

Det har även diskuteras ifall man kan köpa beslut ifall man har en väldigt bra lobby firma på sin sida. Lobbyister har även kritiserats för att ha en agenda det vill säga att de jobbar enbart åt ena sidan av ett beslut.

/Eddie Holmgren

PR-tricket som startade Gulfkriget

Hösten 1990 invaderade Irak Kuwait för ett antal oljekällor. En vecka senare bildades Medborgare för ett fritt Kuwait (CFK) med målet att få tillbaka det ockuperade landområdet. Det första de gjorde var att anställa PR-firman Hill & Knowlton.
PR-firman bestämde sig för att sprida information som talade till människors känslor. Intervjuer gjordes för att ta reda på vad det var som fick folk att bli upprörda och vad som skulle krävas för att USA skulle ingripa militärt mot Irak. Det visade sig att folk reagerade starkast på grymheter mot spädbarn.
Hill & Knowlton tillverkade en historia som handlade om att irakiska soldater slet ut 312 spädbarn från deras kuvöser och lämnade dem att dö på sjukhusgolvet i Kuwait City.
Denna påhittade grymma historia sändes över hela världen.
Ett möte om mänskliga rättigheter hölls strax därpå. Till mötet hade de ”framställt” ett vittne, Nayirha, en 15-årig kuwaitisk kvinna som angav följande vittnesmål: ”Jag såg att de
irakiska soldaterna kom in i sjukhuset med gevär och jag såg att de gick in i en sjukhussal där 15 spädbarn låg i sina kuvöser. De slet ut barnen från kuvöserna, tog med sig kuvöserna och lämnade spädbarnen på golvet för att dö”.
Hill & Knowlton tillverkade en videofilm om denna påhittade historia och sände ut den över hela världens massmedia.
Den här tillverkade videon var ett starkt skäl till att USA den 12 januari 1991 beslutade sig för att börja bomba Irak.
Detta anses vara den dyraste PR-kampanjen någonsin.
Frida Öhman

En svensk tiger - om propagandas påverkan

”En svensk tiger”, var det motto den svenska regeringen hade under andra världskriget. Detta skulle symbolisera den svenska styrkan genom tigern som djur och samtidigt att svenskar tiger om sådant som är skadligt för staten. För visst teg Sverige och de som inte gjorde det tystades ner. Tidningar som rapporterade om sådant som kunde vara skadligt för staten fick helt enkelt transportförbud eller censurerades.

I den offentliga versionen heter det att Sverige under kriget var neutralt, något som ifrågasatts både då och i efterhand. Dock råder fortfarande ett stort motstånd för dem som försöker ifrågasätta den svenska neutraliteten. Den svenska statens propaganda påverkar fortfarande landet. Detta gör att det är få som egentligen känner till sanningen om den svenska regeringens åtgärder för att hålla Sverige ur kriget till varje pris. Vilket var det egentliga målet.

Historiaundervisning i dagens skola utelämnar fortfarande kränkningar av neutraliteten. Det faktum att hundratusentals tyska soldater reste genom Sverige på svenska järnvägar för att invadera Norge är bara ett exempel på något som fortfarande förträngs. Eller att Sverige hade arbetsläger för kommunister och förde noggranna register av judar. Eller att Sverige med familjen Wallenberg i spetsen exporterade järnmalm till tysk krigsindustri så långt fram som till 1943 då krigslyckan vände.

Allt detta och mycket mer blundar man fortfarande för och Per-Albin Hansson hyllas för sin insats, att han lyckades hålla Sverige ur kriget. Men gjorde han det?

Pär Ödlund

Dataintrånget i valrörelsen 2006

Olika aktörer försöker ibland att mörka att ett brott inträffat när något brottsligt inträffat. Känner ni till dataintrånget i valrörelsen 2006?

Allting började den 3:e September 2006 när Säpo kontaktade RKP (Rikskriminalpolisen) för att informera om att Socialdemokraternas interna nätverk SAP-net blivit utsatt för intrång. Intrånget kunde senare spåras via IP-adresser till Folkpartiet.

Senare samma söndagskväll kallade Socialdemokraterna in till presskonferens för att gå ut med informationen att de polisanmäler Folkpartiet. Folkpartiets presssekreterare Johan Jakobsson förklarade senare för media att denna information var ny både för honom och övriga partiledningen. Dagen därpå trädde LUF's (Liberala Ungdomsförbundet) presssekreterare Per Jodenius fram och erkände att det var han som hade kommit över uppgifterna och loggat in på nätverket.

Den 5:e september nådde affären folkpartiets topp då det avslöjades att presssekreteraren Johan Jakobsson de facto kände till dataintrången. Han erkände själv att han redan den 15:e Mars fått vetskap om att uppgifterna cirkulerat omkring bland andra folkpartister. Även presschefen Niki Westerberg hade känt till uppgifterna sedan början av året samt Expressens inrikespolitiska reporter Niklas Svensson.

Den 27 april 2007 föll domen. Journalisten Niklas Svensson, SSU-ombudsmannen Niklas Sörman och LUF-representanten Per Jodenius fälldes för ansvar för dataintrång. Niki Westerberg och Johan Jakobsson (FP) friades på grund av bristande bevisning.

Johan Abrahamsson

OS 1936 - En uppvisning i propaganda och idrott

Då de Olympiska sommarspelen hölls i Berlin 1936 var det inte bara de idrottsliga prestationerna som kom i fokus. Nazistpartiet med Hitler i spetsen ville ha kontroll på alla områden, även idrottens, därför kom detta olympiska spel lika mycket att handla om Nazipropaganda och den tyska regimens budskap. Inför fullsatta läktare på Olympiastadion tyckte Hitler och hans partikamrater att det var ett perfekt tillfälle att visa upp det de tyckte var "tysk överlägsenhet". Nu hade dessutom den Tyske Fuhrern hela världens uppmärksamhet riktad mot sig.

Naziflaggorna var placerade överallt runt stadion och när de 49 deltagarnationerna entrade arenan så uppmanades de att göra Hitlerhälsningen (några länder vägrade). De tyska medaljerna haglade in och Hitler gratulerade guldmedaljörerna personligen.

Hitler kunde dock inte göra något åt detta OS stora stjärna. Den fyrfaldiga guldmedaljören Jesse Owens. Owens var en mörkhyad amerikanare, och fick inga personliga gratulationer av Hitler. Många menar att detta var ett led i den tyska propagandan och att Hitler såg Owens som underlägsen. Många deltagare beskrev detta mästerskap som en "enda lång tysk karneval"

Johan Eklöf

The Badlands Hyena Vomit Titbits


Tankesmedjan Limbo är känd över hela världen och en av dom äldsta också.
Redan 1907 började grunden för den att växa fram tack vare Olim Enkopres Fliik som nogrannt studera väldigt många litteruella verk och blev till slut en mycket lärd person. Och 2007 den 10 mars så grundades
”The Badlands Hyena Vomit Titbits” som då är tankesmedjan limbo`s kommunitkationsport via Internet, 2008 byte dom namn till enbart Badlands Hyena.
Allt som skrivs på denna site är nogrannt granskat av smedjans medlemmar och formulerat på ett sådant sätt att det väcker intresse hos läsaren.
Det var en ättling till Olim Enkopres Fliik som ligger bakom denna site och han heter Klaus-Dieter Fliik, som nu också är högsta hönset.
Men sen bör jag då tillägga att alla som skriver på denna site är då påhittade men kommentarerna är äkta från riktiga personer.
Sen är det ju också så att det är satir som skrivs, och det kan ju då självklart vara stöttande för dom som inte förstår och är insatta i Limbo tänkandet.

Kolla in denna tankesmedja, den gör en uppmärksam på att hänga med i vad som händer där ute.

Läs och njut det gör jag.

/Krister Selberg
(Redaktions Chef V50)

söndag 6 december 2009

The story of my life: Konsten att misslyckas

För några veckor sen så mötes kommunfullmäktige. Under denna dag var en av sakerna de skulle bestämma ifall Piteå hamn AB skulle få ett förlängt lån. Förslaget gick igenom. Jag blev intresserad över vad de egentligen behövde pengarna till. Så jag bestämde mig att få tag i chefen för Piteå hamn AB och höra ifall han kunde svara på mina frågor.
Med hjälp av google så hade jag lyckas fått tag på Tony Olovsson utan att veta om det. Han hade svarat på mailet med sin iphone och de hade inte kommit fram till mig. Han hade senare skickat ett nytt mail med hans nummer så jag kunde ringa honom.
Det är nu mitt problem kommer jag ringer upp honom och ställer mina frågor och får riktiga bra innehållsrika svar. Känner mig nöjd med mig själv efter allt är klar och kommer på att jag helt glömt bort och skrivit ner vad han sa. Han hade sagt att det bara var att ringa igen ifall jag hade några fler frågor men stressad och naiv som jag är så tänker att jag gör det sen och fortsätter plocka ihop saker för skulle flytta.
Så nu sitter jag nyinflyttad en söndags kväll och kommit på att jag helt glömt detta inlägg. Så kan det gå.
Det jag kommer ihåg av Tonys svar att de behövde pengar när de precis blivit ett aktie bolag och det kände naturligt att låna av ägarna som är kommunen. Sen på min fråga om vad de skulle göra ifall de inte fått förlängt lån så skulle de gå till banken och ta ett lån där och betala tillbaka lånet till kommunen.

/Eddie Holmgren

Kommersiella radiostationer rasar mot koncessionsavgiften

Torsdagen den 3 december genomförde samtliga av Sveriges alla kommersiella radiokanaler en samlad aktion mot den så kallade koncessionsavgiften vilket innebär att de kommersiella kanalerna betalar en avgift på drygt 136 miljoner varje år för att få sända radio. Anledningen till att de kommersiella radiostationerna reagerar på detta är för att kommersiell TV sänder utan någon form av avgift och kommersiella tidningar får något som kallas presstöd.

Sedan starten av den kommersiella radion 1993 har de kommersiella stationerna betala in nästan två miljarder kronor till svenska staten och inför valet 2006 lovade Fredrik Reinfeldt i uttalanden att han och regeringen skulle säkra den kommersiella radions framtid genom en ny radio och tv-lag. Ingenting har dock hänt vilket nu fått bland annat SBS och MTG att reagera kraftigt.

"Nu backar regeringen på sitt löfte och låter oss dras med denna straffskatt på obestämd framtid. Det betyder en oviss framtid för många radiostationer runt om i landet" säger Anna Berggren, VD för MTG Radio.

"Regeringen har lovat att åtgärda de hinder som finns för den kommersiella radion men inget har hänt. På det här sättet hoppas vi få deras uppmärksamhet innan det är för sent. Den kommersiella radion begär inga bidrag. Vi vill bara klara oss på samma villkor som alla andra" säger Staffan Rosell, VD för SBS Radio.

Detta säger säger de båda VD'arna för de två största aktörerna på den kommersiella radion. Mer information finns på samt onair.nu samt rab.se

Klicka här för att höra hur det lät i radion

Johan Abrahamsson

Hur kommer du att rösta i valet 2010?

Söndagen den 19 september 2010 är det val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige.

Fråga 1: Vilket parti kommer du att rösta på?
Fråga 2: Varför väljer du att rösta på det partiet?



Rickard Hedström
22 år
Umeå

1. Hmm, skulle typ vara Piratpartiet.
2. Ärligt talat så är jag inte speciellt politiskt engagerad eller insatt, men jag tycker att deras arbete/inriktning i frågan om nedladdning är något som känns relevant och något som berör min "värld".



Håkan Gustafsson
31 år
Skellefteå

1. Moderaterna
2. Hmm, för att jag vill ge dem en chans till. Byter jag bort dem nu så känns det som de inte haft tid att försöka förändra. Sen om de klantar sig igen eller inte får visa sig då. Men i så fall väljer jag någon ny nästa gång.



Helena Dahlqvist
30 år
Skellefteå

1. Miljöpartiet
2. För att jag vill att det ska drivas på mer för miljön. Vi lever i en miljö som inte fungerar för oss med bland annat en massa giftiga ämnen.


Klara Lundberg
22 år
Skellefteå

1. Miljöpartiet.
2. Helt enkelt bara för att jag anser att miljön är viktig och att jag tycker att de driver viktiga frågor.




Frida Öhman

lördag 5 december 2009

Ideologi ! Vad är det ?

Som vi alla vet så har varje parti i Sverige en egen ideologi.
Men vad är egentligen en ideologi?
En ideologi är en speciell syn på världen, hur den bör styras och inte styras, vad som är viktigt och inte viktigt att lägga fokus på osv.
Det är inte bara politiska partier som har olika ideologier även inom olika religioner så finns det olika idelogiska sätt att tänka och se världen på,men för att nu gå tillbaka till politiken igen.
Vilka ideologier har då våra största svenska partier.

Jo dessa:

Alfabetisk ordning:

*Centerpartiets ideologier är ekohumanism och socialliberlism

*Folkpartiet håller sig till Socialliberalism

*Kristdemokraterna är just kristdemokratiska

*Miljöpartiet följer en grön ideologi och ekologism

*Moderaternas ideologier är liberalkonservatism & socialliberlism

*Socialdemokraternas är socialdemokrati och demokratisk socialism

*Vänstern håller sig till socailsim och feminism

Vad var och en av dessa ideologier står för kan ni läsa om på denna länk,
Där hittar ni även våra mindre partier och deras ideologiska tänkande.

Partier och deras ideologier !

Se till att studera dessa noga och rösta på det parti som passar dig bäst.
Rösta inte bara för att rösta och följ inte grupptrycket, vem som styr landet, påverkar dig och din framtid, så gör det med omsorg.

/Krister Selberg

Från idé till realitet – lagstiftningsprocessen

För att förstå hur ett ärende vandrar mellan regeringen, riksdagen och utskotten måste man förstå hur Sverige styrs på nationell nivå. Väldigt kortfattat kan man säga att Riksdagen är den beslutsfattande enheten och att regeringen utför det som riksdagen beslutat. Samtliga av dessa enheter har också andra uppgifter men dessa kommer tas upp senare i texten.

Ett ärende presenteras på två sätt, antingen genom en motion från riksdagen själv eller som en proposition från regeringen. Här bör också tilläggas att riksdagen styr genom lagar och ett ”ärende” är ett lagförslag. Hur som helst, propositioner, dessa förbigås nästan alltid av en utredning som genomförs utav kommittéer eller enskilda personer. Motioner däremot läggs som sagt av riksdagen, här gäller dock lite andra regler än för regeringen som kan ge propositioner om vad som helst. Detta kan visserligen också riksdagen men bara under den allmänna motionstiden som bara är 6 veckor lång (utav dessa avslås dessutom 97%). Resten av året kan riksdagen bara motionera på riksdagens propositioner.

När motionen/propositionen sedan framlagts i riksdagen tas där ett beslut om ärendet ska utredas i något eller flera av de 15 utskotten. I utskotten utreds sedan ärendet ytterligare och slutligen presenteras ett lagförslag. I detta stadium diskuteras också ärendet i partigrupperna där partierna fastslår partiets ståndpunkt i frågan.

Därefter skickas förslaget tillbaka till riksdagskammaren, där en votering (omröstning) bestämmer om förslaget ska antas eller avslås. Antas ärendet åligger det regeringen att se till att det utförs.

Pär Ödlund

tisdag 1 december 2009

Ingrip - eller bli gripen

Det kan bli olagligt att inte hjälpa en person som är utsatt för livsfara. En ny lag om detta kan bli verklighet. Förslaget om en ny lag, eller en lagändring på de bestämmelser som redan finns ligger nu för utredning hos Justitiedepartementet.

De senaste åren har röster höjts för att lag om "Skyldighet att agera vid farliga situationer eller att bistå nödställda personer" skall införas efter ett antal fall där personer har sett hur andra farit illa, utan att ha försökt ingripa eller larma till SOS-central.

För närvarande finns ingen lag som kräver att man skall undsätta någon annan person som befinner sig i nöd. Det finns dock liknande bestämmelser, T ex att man skall om det är möjligt larma andra personer om dessa befinner sig i akut fara. Eller att man skall varna andra om man själv har gjort sig skyldig till brand el. liknande.

Förslaget om den nya lagen kom fram vid ett regeringssammanträde den 10:e september i år och skall vara redovisat senast den 28:e februari 2011.

Johan Eklöf

söndag 29 november 2009

Namn på alla kriminella?

Som du kan ha sett så nämner de ibland brottsligas namn i nyheter. De gör de för att varna allmänheten för dessa farliga män. Men är det egentligen rätt?

De flesta jag sett som varit med i tidningen är personer som håller på eller blivit dömda för sitt brott. Borde man inte skriva om när dessa personer släpps fria i vår närhet igen om de skriver för att varna allmänheten?

De känns inte som de behöver nämna några namn på brottslingar ifall de inte är för att varna allmänheten för vissa vill bara bli kände och ifall de vet att de blir kända ifall de begår ett visst brott kommer de göra det. Enda gången de bör gå ut med namn är när de än är på frifot och polisen behöver hjälp att få fast personen.


Då kan man undra vilka brott bör tidningar nämna namn på folk i? Ska de nämna killen som mörda sin fru eller borde de inte varna för han som åkt ditt för misshandel för tionde gången? De är en väldigt svår moralisk fråga med inget enkelt svar. En sak jag vill är att median blir överens hur de ska behandla detta och göra lika.

Min åsikt är att inga namn bör nämnas för de KANSKE begår ett brott till men de kommer garanterat få ett rykte som mördare eller pedofil.

/Eddie Holmgren

Domstolsverket...?

Domstolsverket är en inte så känd statlig myndighet vars arbete är att bistå med hjälp till domstolarna i Sverige. Domstolsverket bildades 1975 i Jönköping och leds av en så kallad generaldirektör. Domstolsverket har också ett så kallat insynsråd, bestående av 10 personer från domstolar, myndigheter och riksdagen vars jobb är att ge råd till generaldirektören.

Domstolsverket får inte gå in och bestämma i mål som tas upp olika domstolar utan verkets arbete är att ta hand om och samordna gemensamma frågor för domstolarna samt att de hjälper hyresnämnderna, arrendenämnderna samt Rättshjälpsmyndigheten. Arbetet består också av t.ex utveckling och utbildning för personalen, information samt att sätta upp bestämmelser och anvisningar.

Domstolarnas interna mål är att arbeta rättssäkert och snabbt och det är Domstolsverkets arbete att se till att domstolarna arbetar så att dessa och de mål som riksdagen och regeringen bestämt blir verklighet. Genom att då fördela pengar rätt, driva på arbetet med förbättringar och förändringar inom domstolarna samt att de hjälper till så att samarbetet mellan Sveriges Domstolar och andra myndigheter går enkelt.

Domstolsverkets arbete bestäms varje år av regeringens regleringsbrev. Detta brev innehåller riktlinjer för hur Domstolsverket, domstolarna och nämnderna skall arbeta under det kommande året samt att brevet innehåller uppsatta mål för verket samt budgeten för Sveriges Domstolar

Källa


Johan Abrahamsson

Sambolagen finns det en sådan lag?

Jag tog mig friheten att fråga 10 personer som är sambos om de kände till sambolagen och vad den innebär. Endast 2st av dem kände till den, men de visste inte riktigt vad den innebär, det tänkte jag att vi nu skulle ta en titt på.

Vem gäller då sambolagen?

När 2 person lever tillsammans under samma tak och delar på ekonomi och hushåll så omfattas dom av sambolagen, det gäller även om dom är av samma kön.

Att bo i ett samboförhållande är ganska fritt för var och en ansvarar för sin egen ekonomi, det vill säga skulder, utgifter och inkomster som är registrerade på den enskilda individen. De har inte heller tillgång till egendom som fanns innan samboende inleddes Tex fordon, möbler osv. Men däremot allt som köpts in efter samboförhållandet inletts är gemensam ägodel och omfattas av lagen om samägande rätt, det vill säga att den enskilda individen inte kan sälja eller pantsätta egendom som köpts in gemensamt utan den andres tillåtelse.

Om nu detta samboförhållande skulle upphöra vad händer då? Jo då kliver lagen om bodelning vilket innebär allt som skaffats gemensamt ska delas lika mellan parterna. Detta går att avstå ifrån om man gör ett samboavtal vilket är en överenskommelse mellan båda parterna att bodelning ej gäller dem.

Mer om sambolagen finner du på http://www.bodelningsavtal.se/sambolagen.html

/Krister Selberg


fredag 27 november 2009

Älg misstänks ligga bakom ”hustrumord”

En 63-årig kvinna hittades förra hösten död vid en sjö i östra småland. Hennes make häktades då misstänkt för mordet på sin hustru. Idag kan man i Expressen läsa att polisen nu kommit fram till att hennes skador åstadkommits av en älg.
Mannen häktades strax efter att man funnit kvinnans kropp. Han fick sitta fem månader misstänkt för mord. När tidningar och tv-reportrar fick reda på det här så blåstes det upp i media. Alla som kände till paret kunde därmed räkna ut vem den misstänkte mannen var och ryktet sprider sig snabbt. Man kan därmed räkna med att den här mannen fått sitt liv förstört på grund av medias spridning av mordmisstankarna mot honom.
Idag kan man i flera tidningar läsa att kvinnan troligen har blivit dödad av en älg. Hårstrån som hittades på hennes kropp och kläder visade sig enligt analys komma från ett hjortdjur. Älgexperter kunde senare fastslå att saliv från älg fanns på kvinnans kläder.
Om det inte var mannen som låg bakom sin hustrus död så kan han ha varit tvungen att utstå med enormt mycket plåga i onödan, till stor del på grund av medias rapporteringar. Därför så är det viktigt att i medias kriminaljournalistik undvika att rapportera om personer som endast är misstänkta för brott.
Frida Öhman

tisdag 24 november 2009

LO - inte bara ett djur...

LO är en förkortning för Landsorganisationen. Det är Sveriges största organisation för fackförbund. 14 svenska fackföreningar utgör gemensamt LO, och förbundet har i nuläget 1,7 miljoner medlemmar. I LO finns de flesta yrkestillhörigheter. Från dagispersonal till chokladfabriksarbetare.

LO jobbar för att den enskilde arbetarens vardag skall vara så bra som möjligt.
De diskuterar också löner med arbetsgivare samt ser till så att arbetstider och arbetsmiljö är önskvärda.

LO:s historia är lång, organisationen bildades för över 100 år sedan. Då kunde arbetsdagarna vara upp till 16 timmar långa och arbetarna försökte desperat göra något för att förändra situationen. Att få ned arbetstimmarna var också något som LO lyckades genomföra. Man lyckades också att införa rätten till semester för arbetarna vilket de dessförinnan inte hade haft rätt till.

Såhär i lågkonjunktur så är det mycket att stå i för de anställda på LO, Mattias Tovesson, som arbetar som utredare på LO förklarar vad som prioriteras just nu:
- Vi försöker framförallt att bidra med insatser till de som är långtidsarbetslösa, konkret så kan det handla om att sätta igång olika "kom igång" kurser eller hjälpa dem om de har problem med A-kassan.
Han förklarar också att LO har intensivare kontakt med fackförbunden när det är kärva tider för de anställda.
- Också blir det mer samtal med arbetsgivare angående avtal och liknande säger Mattias Tovesson.

Johan Eklöf

söndag 22 november 2009

Äta bör man annars dör man.

De som är insatta i sin kommun lär inte ha missat att ett kommunfullmäktigemöte har ägt rum. Den mest diskuterade och viktigaste frågan var ifall Piteå kommuns skolor och äldreomsorg skulle få extra kapital för att kunna förbättra sin mat. Förslaget gick igenom och Piteås skolor och äldrevård kommer att få ett bidrag på 1,3 milj.

Det var även denna fråga som fick störst plats i Piteå tidningen vilket inte är speciellt överraskande. Det är många som rörs av detta beslut och skolmat har varit ett ämne som varit mycket diskuterat i media den senaste tiden, inte minst här i Sverige efter Bert Karlssons utlåtande.

Det man kan önska är att de hade nämnt lite snabbt om andra saker som de kommit fram till under mötet, men man kan väl inte få allt.

Sist vill jag dra en liten parallell. Här i Piteå har politikerna svåra val som skolmaten, medans i USA har Obama ansvar att ordna upp världsekonomin, tolka det som ni vill.

Eddie Holmgren

Piteå kommun som eurozon fick avslag...

Under kommunmötet den 16:e November beslutades att avslå motionen från tidigare i år att Piteå skall bli en så kallad eurozon.

Med uttrycket eurozon menar man en kommun eller ett område där människorna kan få sin lön utbetalad i euro samt att man också kan betala varor och tjänster med euro.

Motionen var framlagd av folkpartisterna Ulla Persson och Åke Forslund men motionen fick avslag av kommunfullmäktige.
Kommunfullmäktige kommenterade anledningen till avslaget med motiveringen att ”...om handlare, hotell och taxifirmor vill att människor ska kunna betala med euron så finns den möjligheten redan idag”

Källa
Källa

/Johan Abrahamsson

lördag 21 november 2009

Norrbotniabanan söker kapitaltäckningsutfästelse

Norrbotniabanan söker kapitaltäckningsutfästelse

Den 27/10-2008 beslutade sig kommunalfullmäktige att köpa aktier i Norrbotniabanan för 50 000kr, Denna summa motsvarar då 7,1% av aktiernas totala kapital.
Budgeten för 2008-2010 ska enligt överenskommelse finansieras av huvud delägarna som i det här fallet är Region Västerbotten, Norrbottens läns landsting och Piteå, Skellefteå kommun.

Norrbotniabanan AB har gjort en preliminär överenskommelse med Banverket om finansiellt stöd.
Banverket lägger till 29mkr och Norrbotniabanan AB lägger till 5mkr, det blir totalt 34mkr som var den beräknade summan som de kom fram till att det hela skulle kosta. Detta ska då användas för att skynda på planeringen av banan.

Men för att Norrbotniabanan AB söker då ett lån på 5mkr för att kunna klara räntor och garanterad betalningsförmåga.
Delägande kommuner ska då där stå till godo med en kapitaltäckningutfästelse som beror på deras befolkningsandel.

I och med det så ges det ett förslag att kommunstyrelsen ger en rekommendation till kommunalfullmäktige Att ”godkänna bifogad kapitaltäckningsutfästelse på maximalt 509 000 kr med den ändringen att näringsbidraget begränsas till faktiska räntekostnader och till Luleå kommuns andel av befolkningen i de kommuner som är delägare i Norrbotniabanan AB.”

Både arbets-, personalutskottet och kommunalstyrelsen tar gemensamt beslut att kommunalfullmäktige tar slutgiltigt beslut om detta. Nästa kommunalfullmäktige skers 30/11-2009.

/Krister Selberg

torsdag 19 november 2009

Från idé till realitet - ett kommunalt ärendes process i systemet

En stor del av de politiska beslut som påverkar dig som svensk medborgare fastställs av kommunen. Det är processen bakom dessa beslut som vi här ska titta närmare på, från idé till realitet.

Det första som sker är naturligtvis att idén kläcks varpå den tas upp som förslag för ytterligare beredning i kommunfullmäktige. Dock kan inte vem som helst lägga fram förslaget, det måste antingen komma från:

- en nämnd
- en ledamot (genom motioner)
- revisorerna i samband med deras revisionsuppdrag (granskar organisationer på uppdrag av kommunen)
- fullmäktigeberedning
- styrelsen för ett kommunalt bolag/organisation/stiftelse (om godkännt av fullmäktige)
- om 5 % av kommunens röstberättigade invånare kräver folkomröstning

Om ärendet röstas vidare för beredning går det via kommunstyrelsen ut till nämnderna, fullmäktigeberedningar och/eller styrelsen själv. Därefter går ärendet tillbaka till styrelsen där ett förslag utarbetas till fullmäktige. När förslaget är färdigt skickas det till fullmäktige där man tar beslut i frågan. Går förslaget igenom får styrelsen och nämnderna i uppgift att verkställa förslaget.

Beslut går att överklaga i kammarrätten tre veckor efter det att protokollet för ärendet fastställts.

Pär Ödlund

onsdag 18 november 2009

SVR får inte tillgång till patientjournaler

Kristdemokraterna i Västerbottens läns landsting vill att sjukvårdspersonalen vid sjukvårdsrådgivningen (SVR) ska få full tillgång till systemet med patientjournaler.
SVR tillhandahåller rådgivning inom sjukvårdsfrågor för medborgarna i Västerbottens län. Under de sju åren som verksamheten har funnits har servicen utökats genom en direktlinje som all hemtjänstpersonal och personal på kommunala boenden kan ringa till. Ofta möter medborgarna SVR i första hand när det inte går att komma fram på vårdcentralernas telefontid. De har även ett samarbete med SOS i både Västerbotten och Norrbotten när de behöver hjälp med högre medicinsk kompetens.
I Skellefteå tillhandahåller SVR även en tjänst som de kallar för enkel hemsjukvård.
Personalen vid SVR är utbildade och kunniga inom många områden. De har fått lära sig att ge råd till dem som ringer enbart genom att lyssna på vad personen har att säga och hur de låter på rösten. Den största delen av personalen har inte tillgång till patientjournalsystemet.
Genom att de inte säkert kan veta vilka grundsjukdomar personer som ringer in har eller vilka läkemedel den står skriven på så försvåras bedömningen och det blir ännu svårare att ge råd.
Kristdemokraterna vill ändra på det och låta personalen på SVR få full tillgång till patientjournalerna. I landstingsfullmäktige som hölls i slutet av oktober avslogs motionen, vilket leder till att personalen även i framtiden kommer att ge råd utan att ha tillgång till patientens journal.
Frida Öhman

Bidrag till skolmaten i Piteå

Piteås skolor och äldreomsorg kommer att få 1,3 miljoner i bidrag från kommunen till år 2010. Det beslutades på Kommunfullmäktigerådet i måndags. Anslaget drevs igenom av socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet, även vänsterpartiet gick med på förslaget.Skolmatsfrågan ansågs så viktig att kommunen nu valde att skjuta till ett belopp för att förändra situationen.

Högeralliansen med moderaterna i spetsen ville dock att anslaget skulle vara högre, nämligen 2 miljoner kronor. Birgitta Hill som jobbar i bespisning på Strömbackagymnasiet tycker att beslutet om bidrag är väldigt välkommet.

- Det finns mycket som behöver förbättras här. Framförallt är det standarden på våra basprodukter som måste höjas, såsom köttfärs och potatis säger Birgitta Hill.

Men Birgitta tycker att anslaget på 1,3 miljoner är för litet.

- Vi skulle behöva minst det dubbla. Man får tänka på att de här pengarna ska fördelas ut på sju olika skolor och då blir det inte så mycket pengar till var och en.

Skolmaten har varit en het potatis en längre tid i Piteå Kommun. Just den frågan behandlades också i nästan två timmar på kommunfullmäktigmötet. Klagomålen från både föräldrar och elever om att maten är för dålig, har varit många. Men nu verkar det som att maten har förbättrats något.

- Det är bättre mat jämfört med för bara några veckor sedan, men vi som läser här på skolan tycker ändå att mycket mer kan göras, säger en av eleverna på Strömbackagymnasiet.

Johan Eklöf

söndag 15 november 2009

Upphovsrätt, vad är det...?

Vi har någonting som kallas för upphovsrätt i Sverige vilket är en del av Sveriges lagar och regleras i i ”Lagen om upphovsrätt (1960:729)”
Men vad finns den där för?
Jo, lagen finns där för att skydda upphovsmannen, eller skaparen om man så vill, från att utomstående personer skall använda t.ex. bilden, musikstycket eller filmsnutten i t.ex. ett sammanhang som man själv inte godkänt. Upphovsrätten innefattar litteratur, illustrationer, kartor, teckningar och annan verk av beskrivande art, datorprogram inklusive förberedande designmaterial, musik- och teaterverk, filmverk, fotografiska verk eller annan bildkonst, alster av byggnadskonst eller brukskonst samt "Verk som har kommit till uttryck på något annat sätt."
Man har dock rätt att kopiera saker för privat bruk i få exemplar, men endast om man har upphovsmannens godkännande. Observera kopieringsskyddet för verket om ni skall kopiera för privat bruk.

Men om man skapat något, hur länge har man då rätt till sitt verk enligt svenska lagstiftningen?
Svensk lagstiftning säger att upphovsrätt till ett verk gäller, med vissa undantag, till utgången av sjuttionde året efter det år då upphovsmannen avled. Är det mer än en upphovsman så gäller upphovsrätten 70 år framöver från det år då den sista levande upphovsmannen avled.
Upphovsrätt för film gäller intill utgången av sjuttionde året efter dödsåret för den sist avlidne av huvudregissören, manusförfattaren, dialogförfattaren och kompositören av musiken skapad speciellt för filmen.

Johan Abrahamsson

Piraternas offer

Piratkopiering och fildelning är två ämnen som rör upp starka känslor i dagens upphovsrättsdebatt. En debatt där nästan alla har en åsikt, trotts att de flesta endast har en liten eller obefintlig förståelse av ämnet i fråga. Debatten står inte längre enbart mellan fildelarna och upphovsmännen utan har nu tagit en större platts i samhället. Man kan fråga sig varför då offren för piratkopiering och fildelning utgör en såpas liten grupp.

För vem är det egentligen som påverkas? Upphovsmännen är sällan de som egentligen borde få äran för verken utan snarare distributörer utav dessa. Det är inte artisten som säljer skivor utan skivbolaget. Har då skivbolagen spelat ut sin roll, behövs de inte längre som distributörer? Jag lämnar den frågan obesvarad och vänder istället blicken mot det andra material som också går in under ämnet. Film och program är de två andra stora grupperna som påverkas av fildelning, här är påverkan dock mer direkt enligt min åsikt.

Utvecklingen och framställningen inom dessa båda branscher drivs direkt av bolagen som behöver inkomsterna för en fortsatt utveckling, här behövs de på ett helt annat sätt än inom musikindustrin.

Syftet med den här krönikan är dock inte att besvara frågan om fildelningens vara eller inte vara utan endast att peka på det faktum att så många som inte påverkas har en åsikt. Att det är ett så utbrett brott med så många utövare är förmodligen det vanligaste svaret. Men borde då inte fortkörning och brott mot trafikregler väcka en minst lika het debatt. Brott som i värsta fall kan resultera i död och inte i kapitalförluster. Borde inte liv vara viktigare än pengar?


Pär Ödlund

Förbjudet att yttra sig fritt

I Sverige har alla medborgare laglig rätt att i tv, radio, vissa liknande överföringar samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligt uttrycka tankar, åsikter och känslor – Det kallar vi yttrandefrihet.

Efter att ha vuxit upp i ett land där yttrandefriheten ses som en självklarhet är det svårt att tänka sig hur det hade kunnat se ut om vi inte haft den. I alla länder är inte yttrandefriheten någon självklarhet – till exempel Iran.

Förra veckan grep Iransk polis fler än 100 personer för ”störande av den allmänna ordningen” i samband med den regimkritiska demonstrationen. Idag heter det att de flesta har släppts, men 32 personer hålls ännu fängslade, skriver TT. Utländska medier har förbjudits att bevaka demonstrationen och flera utländska journalister har gripits.

På regeringens webbplats om mänskliga rättigheter kan man läsa att EU oroar sig över att Iran inte respekterar medborgarnas rätt till yttrandefrihet och fördömer att tidningar stängts ner och att journalister, bloggare och människorättsaktivister fängslats.

I en ny kampanjfilm ställer sig Sveriges kändiselit bakom kampen för yttrandefriheten i Iran, skriver Aftonbladet i en artikel tidigare i höst. Det för att skapa uppmärksamhet kring orättvisor i världen. Persbrandt, Gardell och Laleh kräver att Reinfeldt agerar. Bakom produktionen står ett gäng kompisar som inte anser att Sverige agerat tillräckligt efter övergreppen i samband med valet i Iran tidigare i somras.

Frida Öhman

lördag 14 november 2009

Medietern om Offentlighetsprincipen

Medietern om Offentlighetsprincipen

/Krister Selberg

Folket vs Youtube

Nyligen var det en stor kamp mellan ateister och youtube. Men för att kunna förstå det hela måste vi gå tillbaka lite längre till där allt starta.

Youtube hade blivit ett slagfält där ateister och kreationister höll på att försökte överbevisa vem som hade rätt. Båda sidorna ladda upp videos där de kom med argument och sen vänta på den andras sidas svar. Det blev ganska klart att ateisterna var på väg mot en vinst då kreationisterna kom med ett nytt oärligt sätt att slås på.

De använde sig av systemet, där de flagga ateisternas videos som stötande och på så sätt fick dem borttagna. De skicka även in klagomål på använder och fick de bannade från youtube enbart för att tycka annorlunda.

Då hände något enastående. Ateisterna samarbetade och organiserade en protest mot youtube och lyckades vinna. Så än en gång är youtube en plats där yttrandefrihet regerar. För utan yttrandefrihet skulle vi inte ha några framsteg.


Eddie Holmgren

onsdag 11 november 2009

Undantag i Tryckfrihetsförordningen

Tryckfrihetsförordningen innebär att allmänheten får använda sig fritt av olika dokument och handlingar som finns i vårat samhälle. Det finns dock vissa tillfällen där inte vem som helst får tillgång till informationsunderlag. Nedan följer en lista på uppgifter som inte kan användas av allmänheten.

* Uppgifter som gäller Sveriges säkerhet eller förhållande till annat land eller annan internationell organisation

* Sveriges centrala finanspolitik, penningpolitik och valutapolitik

* Myndighets verksamhet för inspektion, kontroll eller annan tillsyn

* Intresset att förebygga eller bestraffa brott

* Det allmännas ekonomiska intresse

* Skyddet för en individs personliga eller ekonomiska förhållanden

* Intresset att bevara djur eller växt-art

Johan Eklöf

söndag 8 november 2009

Radiostatistik

Med vår nyligen startade radiokurs i färskt minne så kommer här lite aktuell radiostatistik. Statistiken visar att radion fortfarande står sig stark i Sverige.
76,6 % av den svenska befolkningen lyssnade på radio minst 5 minuter varje dygn under tredje kvartalet under 2009 enligt en undersökning från TNS-Sifo:s radioundersökningar. Det var en ökning med 3 procentenehter från 4:e kvartalet 2008. Undersökningen omfattade lyssnare som var mellan 9-79 år.

Kanalen P4 har den mesta andelen av lyssnarna. Hela 30 % hade den kanalen som val. Lägst andel lyssnare hade P2 med endast 1,7 %.Av de kommersiella kanalerna hade RIX FM mest åhörare med 14 %.

Andra halvåret 2006 lyssnade 76,2 % på radio. Om man jämför årtalen 2006 och 2009 så märker man att andelen lyssnare inte har förändrats nämnvärt detta trots den utökade konkurrensen från andra medier.
Johan Eklöf

Kommersiell radio? Public service radio…?

Själv läser jag radioproduktion här i Piteå och det är också kring radio som nog majoriteten av mina inlägg kommer kretsa kring.Men man måste börja från början eftersom det råder många frågor kring vad som egentligen är kommersiell och var som är public service radio. Uppdelningen av olika radiostationer är väsentlig, det är en skillnad mellan dem båda och det är också det jag skall gå igenom på ett snabbt och lättförståeligt sätt



SR, eller Sveriges Radio, är ett så kallat allmännyttigt företag som sänder reklamfri radio. Anledningen att de kan bedriva reklamfri radio är att Sveriges Radio drivs med hjälp av statliga medel. Mottagaravgiften för TV (Tidigare TV-licens) som man betalar går bland annat åt till detta ändamål samt till finansieringen av Sveriges Television (SVT)


De stora aktörerna inom svensk kommersiell radio är MTG (Modern Times Group) samt SBS Broadcasting. MTG äger stationer som Rix Fm, Lugna Favoriter, Star Fm samt står för svenska delen av NRJ. SBS äger stationer så som Vinyl 107,1, Mix Megapol, Rockklassiker, Radio 107,5 samt The Voice. Samtliga av dessa kanaler finansieras till största del av reklamintäkter.

Så vad är då den stora skillnaden? Ja, den stora skillnaden är ju egentligen reklamen. På SR spelas ingen reklam, medan de på de kommersiella måste spela reklam för att överleva. Vilket man föredrar är upp till gemene man, det finns något för alla smaker.

Johan Abrahamsson

lördag 7 november 2009

Lite mediehistorik

Tidningen:

Konsten att med tecken framföra sin åsikter och tankar, har funnits ända stenåldern då genom runskrifter. Men för ungefär 1600 började grunden till den dagstidnng vi har idag föddas fram och sen har det gått med en mycket hög fart. På 1600-talet var det mest text I dessa tidningar men nu har vi möjlighet att få intryck och beskåda nyheterna och informationen på alla möjliga sätt med hjälp av internet, där lägger tidningar nu upp filmer och ljudklipp som en slags förlänging till sina tryctka nyheter. Så utvecklingen har gått fort och vem vet var den kommer sluta.

Radion:

Först så kom Sir William Crookes som år 1892 kom på iden om att skicka information genom radiovågor, men det kommer aldrig längre än till tanken. Oliver Lodge var den första som lyckades sända iväg radiovågor från sändare till mottagare ungefär 140m. Men både Crookes och Lodge glömde bort att söka patent på sina upptäckter så Guglielmo Marconi fick då äran istället när han år 1895 lyckades sända Morse flera hundra meter med hjälp av radiovågor. Han glömde inte patenten och det gav honom då möjligheten att sälja den till militären som sedan har stått för dess spridning och utveckling. Många mer tog nytta av radions upptäckt och förbättrade den genom åren och många olika variationer togs fram. 2 november 1920 kom den första kommersiella radiostationen, den hette KDKA och var placerad I Pittsburgh, Pennsylvania, USA.

TV:

På 1800-talet så kom grunderna för den tv vi har idag, forskarna fick koll på ljuset och hur elektroner fungerade. Och I samfunktion med telegrafen och telefonen och många andra uppfiningar så lyckades dom till slut börja sända bild hem till folket. Och med hjälp av kriget så fick de riktigt fotfäste precis som alla andra medier.

Första och andra världskriget har gjort otroligt mycket för alla medier, så nånting bra har krigen gett oss ändå tråkigt nog.


/Krister Selberg

Kommersiell VS Public Service Nyhetsrapportering

Rapport som sänds på Svt 1 har högst tittarsiffror bland de olika nyhetsprogrammen som visas i Sveriges olika tv-kanaler. Rapport har drygt 1 300 000 tittare varje dag och tv4:s Nyheterna har nästan en halv miljon tittare.
Den största skillnaden på innehållet av de olika nyhetsprogrammen är att tv4:s Nyheterna värderar nyhetsämnet krig, oroligheter och konflikt väldigt högt i jämförelse med vad Rapport gör. Nyheterna har fyra gånger mer krigsrapportering än Rapport.

Nyheterna sänds från en kommersiell tv-kanal och deras mål är att sälja så mycket som möjligt och att sända det som publiken efterfrågar. Beror den höga krigsrapporteringen på att det är vad som säljer bäst och är det som folk efterfrågar?

Rapport tillhör public service och de vill sända ut information som folk behöver. Vad är det som spelar in i valet av vilket nyhetsprogram som folk väljer att se på?

Fråga 1: Kollar du hellre på Rapport eller Nyheterna?
Fråga 2: Varför väljer du att titta på detta nyhetsprogram?


Per-Erik Långström
29 år
Skellefteå
1. ”Jag tittar på Rapport för det mesta.”
2. ”Jag tycker att de känns mer trovärdiga i sin nyhetsrapportering.”



Annelie Rönnqvist
23 år
Skellefteå
1. ”Jag gillar Nyheterna bättre.”
2. ”Jag tror mer på vad dom säger på Nyheterna och dom får mig mer intresserad.”


Elin Lundqvist
21 år
Skellefteå
1.”Kollar nog oftast på Nyheterna.”
2.”Hmm, jag tycker det är intressantare nyheter där.”


Ola Westerberg
25 år
Skellefteå
1. ”Jag kollar hellre på Nyheterna.”
2. ”Jag väljer efter vem som har bäst nyhetsuppläsare.”


Frida Öhman