söndag 15 november 2009

Förbjudet att yttra sig fritt

I Sverige har alla medborgare laglig rätt att i tv, radio, vissa liknande överföringar samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligt uttrycka tankar, åsikter och känslor – Det kallar vi yttrandefrihet.

Efter att ha vuxit upp i ett land där yttrandefriheten ses som en självklarhet är det svårt att tänka sig hur det hade kunnat se ut om vi inte haft den. I alla länder är inte yttrandefriheten någon självklarhet – till exempel Iran.

Förra veckan grep Iransk polis fler än 100 personer för ”störande av den allmänna ordningen” i samband med den regimkritiska demonstrationen. Idag heter det att de flesta har släppts, men 32 personer hålls ännu fängslade, skriver TT. Utländska medier har förbjudits att bevaka demonstrationen och flera utländska journalister har gripits.

På regeringens webbplats om mänskliga rättigheter kan man läsa att EU oroar sig över att Iran inte respekterar medborgarnas rätt till yttrandefrihet och fördömer att tidningar stängts ner och att journalister, bloggare och människorättsaktivister fängslats.

I en ny kampanjfilm ställer sig Sveriges kändiselit bakom kampen för yttrandefriheten i Iran, skriver Aftonbladet i en artikel tidigare i höst. Det för att skapa uppmärksamhet kring orättvisor i världen. Persbrandt, Gardell och Laleh kräver att Reinfeldt agerar. Bakom produktionen står ett gäng kompisar som inte anser att Sverige agerat tillräckligt efter övergreppen i samband med valet i Iran tidigare i somras.

Frida Öhman

2 kommentarer:

  1. Det är sjukt hur situationen ser ut i en del länder. Att inte ha rätt till en egen åsikt är rent utav kränkande för en individ. Däremot kan man ju ifrågasätta vad som är "rätt" och "fel" åsikt, vem bestämmer det egentligen?

    SvaraRadera
  2. Det är ett väldigt intressant ämne detta. Bra skrivit där du får med mycket.

    SvaraRadera