Vi har någonting som kallas för upphovsrätt i Sverige vilket är en del av Sveriges lagar och regleras i i ”Lagen om upphovsrätt (1960:729)”
Men vad finns den där för?
Jo, lagen finns där för att skydda upphovsmannen, eller skaparen om man så vill, från att utomstående personer skall använda t.ex. bilden, musikstycket eller filmsnutten i t.ex. ett sammanhang som man själv inte godkänt. Upphovsrätten innefattar litteratur, illustrationer, kartor, teckningar och annan verk av beskrivande art, datorprogram inklusive förberedande designmaterial, musik- och teaterverk, filmverk, fotografiska verk eller annan bildkonst, alster av byggnadskonst eller brukskonst samt "Verk som har kommit till uttryck på något annat sätt."
Man har dock rätt att kopiera saker för privat bruk i få exemplar, men endast om man har upphovsmannens godkännande. Observera kopieringsskyddet för verket om ni skall kopiera för privat bruk.
Men om man skapat något, hur länge har man då rätt till sitt verk enligt svenska lagstiftningen?
Svensk lagstiftning säger att upphovsrätt till ett verk gäller, med vissa undantag, till utgången av sjuttionde året efter det år då upphovsmannen avled. Är det mer än en upphovsman så gäller upphovsrätten 70 år framöver från det år då den sista levande upphovsmannen avled.
Upphovsrätt för film gäller intill utgången av sjuttionde året efter dödsåret för den sist avlidne av huvudregissören, manusförfattaren, dialogförfattaren och kompositören av musiken skapad speciellt för filmen.
Johan Abrahamsson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bra förklarat och jag tycker att det är ett viktigt ämne som du tar upp. Bra frågeställningar.
SvaraRaderaAlexander Asklöf