lördag 7 november 2009

Lite mediehistorik

Tidningen:

Konsten att med tecken framföra sin åsikter och tankar, har funnits ända stenåldern då genom runskrifter. Men för ungefär 1600 började grunden till den dagstidnng vi har idag föddas fram och sen har det gått med en mycket hög fart. På 1600-talet var det mest text I dessa tidningar men nu har vi möjlighet att få intryck och beskåda nyheterna och informationen på alla möjliga sätt med hjälp av internet, där lägger tidningar nu upp filmer och ljudklipp som en slags förlänging till sina tryctka nyheter. Så utvecklingen har gått fort och vem vet var den kommer sluta.

Radion:

Först så kom Sir William Crookes som år 1892 kom på iden om att skicka information genom radiovågor, men det kommer aldrig längre än till tanken. Oliver Lodge var den första som lyckades sända iväg radiovågor från sändare till mottagare ungefär 140m. Men både Crookes och Lodge glömde bort att söka patent på sina upptäckter så Guglielmo Marconi fick då äran istället när han år 1895 lyckades sända Morse flera hundra meter med hjälp av radiovågor. Han glömde inte patenten och det gav honom då möjligheten att sälja den till militären som sedan har stått för dess spridning och utveckling. Många mer tog nytta av radions upptäckt och förbättrade den genom åren och många olika variationer togs fram. 2 november 1920 kom den första kommersiella radiostationen, den hette KDKA och var placerad I Pittsburgh, Pennsylvania, USA.

TV:

På 1800-talet så kom grunderna för den tv vi har idag, forskarna fick koll på ljuset och hur elektroner fungerade. Och I samfunktion med telegrafen och telefonen och många andra uppfiningar så lyckades dom till slut börja sända bild hem till folket. Och med hjälp av kriget så fick de riktigt fotfäste precis som alla andra medier.

Första och andra världskriget har gjort otroligt mycket för alla medier, så nånting bra har krigen gett oss ändå tråkigt nog.


/Krister Selberg

Kommersiell VS Public Service Nyhetsrapportering

Rapport som sänds på Svt 1 har högst tittarsiffror bland de olika nyhetsprogrammen som visas i Sveriges olika tv-kanaler. Rapport har drygt 1 300 000 tittare varje dag och tv4:s Nyheterna har nästan en halv miljon tittare.
Den största skillnaden på innehållet av de olika nyhetsprogrammen är att tv4:s Nyheterna värderar nyhetsämnet krig, oroligheter och konflikt väldigt högt i jämförelse med vad Rapport gör. Nyheterna har fyra gånger mer krigsrapportering än Rapport.

Nyheterna sänds från en kommersiell tv-kanal och deras mål är att sälja så mycket som möjligt och att sända det som publiken efterfrågar. Beror den höga krigsrapporteringen på att det är vad som säljer bäst och är det som folk efterfrågar?

Rapport tillhör public service och de vill sända ut information som folk behöver. Vad är det som spelar in i valet av vilket nyhetsprogram som folk väljer att se på?

Fråga 1: Kollar du hellre på Rapport eller Nyheterna?
Fråga 2: Varför väljer du att titta på detta nyhetsprogram?


Per-Erik Långström
29 år
Skellefteå
1. ”Jag tittar på Rapport för det mesta.”
2. ”Jag tycker att de känns mer trovärdiga i sin nyhetsrapportering.”



Annelie Rönnqvist
23 år
Skellefteå
1. ”Jag gillar Nyheterna bättre.”
2. ”Jag tror mer på vad dom säger på Nyheterna och dom får mig mer intresserad.”


Elin Lundqvist
21 år
Skellefteå
1.”Kollar nog oftast på Nyheterna.”
2.”Hmm, jag tycker det är intressantare nyheter där.”


Ola Westerberg
25 år
Skellefteå
1. ”Jag kollar hellre på Nyheterna.”
2. ”Jag väljer efter vem som har bäst nyhetsuppläsare.”


Frida Öhman

onsdag 4 november 2009

Vadå medietern?

Såhär i bloggens födelsestund kan det ju vara lämpligt att ha en liten förklaring över vad den kommer att handla om och vilka vi är som gör den. För att börja med den andra frågan (vadå logik?), vi är några studenter från Institutet för musik och medier i Piteå som granskar samhället, dess medier och mycket annat. Det är dessa granskningar som du som läsare kommer att få ta del av. Vi vill med andra ord fungera som en livbåt, ett ljus i mörkret, en hjälpande hand för dig som försöker skaffa dig en uppfattning och/eller djupare förståelse av samhället omkring dig.
Pär Ödlund

måndag 2 november 2009

Ny blogg

Hej, här skall vi blogga.

Hejdå.