lördag 5 december 2009

Från idé till realitet – lagstiftningsprocessen

För att förstå hur ett ärende vandrar mellan regeringen, riksdagen och utskotten måste man förstå hur Sverige styrs på nationell nivå. Väldigt kortfattat kan man säga att Riksdagen är den beslutsfattande enheten och att regeringen utför det som riksdagen beslutat. Samtliga av dessa enheter har också andra uppgifter men dessa kommer tas upp senare i texten.

Ett ärende presenteras på två sätt, antingen genom en motion från riksdagen själv eller som en proposition från regeringen. Här bör också tilläggas att riksdagen styr genom lagar och ett ”ärende” är ett lagförslag. Hur som helst, propositioner, dessa förbigås nästan alltid av en utredning som genomförs utav kommittéer eller enskilda personer. Motioner däremot läggs som sagt av riksdagen, här gäller dock lite andra regler än för regeringen som kan ge propositioner om vad som helst. Detta kan visserligen också riksdagen men bara under den allmänna motionstiden som bara är 6 veckor lång (utav dessa avslås dessutom 97%). Resten av året kan riksdagen bara motionera på riksdagens propositioner.

När motionen/propositionen sedan framlagts i riksdagen tas där ett beslut om ärendet ska utredas i något eller flera av de 15 utskotten. I utskotten utreds sedan ärendet ytterligare och slutligen presenteras ett lagförslag. I detta stadium diskuteras också ärendet i partigrupperna där partierna fastslår partiets ståndpunkt i frågan.

Därefter skickas förslaget tillbaka till riksdagskammaren, där en votering (omröstning) bestämmer om förslaget ska antas eller avslås. Antas ärendet åligger det regeringen att se till att det utförs.

Pär Ödlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar